Pretraži u novostima

Kozmička mistika: Knjiga mjeseca za osobe s osjećajem za čudesno!

- Kategorija : Novosti

Beskrajne tajne što su od pradavnih vremena zakopane u materiju, prostor i vrijeme čekaju otkrivanje.

Henry A. Garon

Tko god voli mistiku stvari, ne treba tražiti jako daleko, jer tajna je posvuda – u različitim formacijama oblaka, u zalascima sunca, u instinktima pčela te u svakom slučajnom rasporedu borovih iglica palih na tlo. Knjiga Kozmička mistika napisana je za osobe „s osjećajem za čudesno“ i donosi pregršt primjera i perspektiva o čudesnim događajima – iz prirode, iz povijesti, osobnih iskustava i iz Biblije. Ono čudesno u stvarima, mjestima i događajima postaje očito onima koji već priznaju ono čudesno kao dimenziju ljudske povijesti – oni koji su primljivi i voljni držati svoje oči otvorenima jesu ti koji vide, ističe autor knjige, Henry A. Garon, sveučilišni profesor fizike Sveučilišta Loyola u New Orleansu i đakon Katoličke Crkve. 

Kozmička mistika tijekom srpnja je u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti izdvojena kao Knjiga mjeseca (uz popust od 40 %) i prigodna preporuka za ljetne dane.  

Ova knjiga znanstvenika i za života angažiranog kršćanina pruža razmišljanja o fizičkom svijetu i odnosu između vjere i znanosti. Henry Garon izbliza promatra ono što naziva "svjetska tvar" kao "vanjski izraz unutarnjega Božjeg života". Na više od 360 stranica autor čitatelja vodi zanimljivim poglavljima koja već na prvu osvajaju čitatelja svojim naslovima poput: O misteriju vremena, Traje li ljudski život zauvijek?, Znanost i ono čudesno, Fantastična dobra sreća, Spas od ništavila, Je li Krist kozmički Apsolut?, Znanstvenik kao mistik i prorok i mnogim drugima. Na kraju svakog poglavlja čitatelja očekuje nekoliko autorovih pitanja ili tvrdnji „Za raspravu“ i daljnje promišljanje, poput:

Možeš li zamisliti iskustvo ništavila nakon smrti? Vjeruješ li da je svaki trenutak u ovom životu svet? Ako ljudi napreduju po evolucijskoj stazi u prirodnom poretku stvari, ne bi li onda priroda morala na neki način gajiti one najviše težnje (kao što je vječni život) koje pronalazimo u sebi?

Djelo Kozmička mistika, koje je napisano privlačnim stilom i koje sadržava ilustracije složenih ideja, pribavlja jasno razumijevanje kako znanstvenih tako i teoloških načela od Keplera do Einsteina te od G. K. Chestertona do Teilharda de Chardina. Knjiga je to koja je jednostavna, duboka, katkad zabavna i uvijek čitljiva – prigodna upravo za uživanje. Do kraja srpnja može se pronaći po 40 % nižoj cijeni u svim knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

„Konvergencija prema Omegi“

„Ovim sam razmišljanjima, dragi čitatelju, u više navrata pisao o Bogu kao onom koji je prepoznatljiv u svakoj stvari i osobi unutar našega ogromnog iskustva »svijeta«. Dao sam primjere svakidašnjih susreta koji nas, kada ih se sagleda iz transcendentnih perspektiva, sve više vuku naprijed u taj svijet misterija. Želim, međutim, pojasniti da time ne želim reći kako svaki put kad pretrpimo gubitak nečega ili nekoga trpimo gubitak Boga. Doista, gubitci koje pretrpimo u ovom životu otvaraju nove prolaze do Boga, koji je spoznatljiv i u našim lišenostima. Našim poistovjećivanjem s Isusovim patnjama, naša osobna slabljenja postaju vrata kroz koja otkrivamo Boga kao prisutnoga i u tamnim stranama života.“

Podjeli sadržaj