Pretraži u novostima

Nova knjiga mons. Nikole Eterovića: 'Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice'

- Kategorija : Novosti


Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu monsinjora Nikole Eterovića pod naslovom Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice.

Diplomacija Svete Stolice obuhvaća širok splet odnosa i aktivnosti Katoličke Crkve s državama i međunarodnim organizacijama i institucijama, a ova knjiga opisuje neke od tih odnosa, želeći biti tek uvod u bolje razumijevanje naravi i načina djelovanja Svete Stolice u kontekstu međunarodne zajednice, kao i u odnosima s pojedinim državama.

Diplomacija Svete Stolice odražava, u svojim brojnim aktivnostima, prioritete Katoličke Crkve, tipične za njezinu duhovnu i društvenu narav. Sveta Stolica je subjekt međunarodnog prava: uspostavlja diplomatske odnose, ima pravo aktivnog i pasivnog poslanstva, potpisuje ugovore s državama, sudjeluje u radu međunarodnih organizacija.

Teme obrađene u ovoj knjizi nisu samo teoretske naravi nego na konkretnim primjerima zorno nastoje pokazati način djelovanja Svete Stolice u odnosima s pojedinim državama, kao i u okviru međunarodne zajednice. Osim toga, sadržavaju i osobna iskustva autora, izražena izravno ili neizravno, kroz opis događaja u kojima je sudjelovao. Ta činjenica daje dodatnu vrijednost prikazu i analizi opisanih događaja.

U osam dijelova knjiga Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice pruža dubinsko razumijevanje vatikanske diplomacije, nudeći čitateljima uvid u njezinu povijest, trenutačne prakse i buduće smjernice, obrađujući teme kao što su: Ivan Pavao II. i pad Berlinskog zida, Sveta Stolica i Njemačka, Sveta Stolica i Ukrajina, Sveta Stolica i Hrvatska, Sinodalna Crkva, Papinska crkvena akademija, Konkordatsko pravo i niz drugih. Sve su to ujedno područja djelovanja naslovnog nadbiskupa Cibalae (Vinkovci), mons. Nikole Eterovića, čije osobno sudjelovanje u mnogim opisanim događajima u službi Svete Stolice ovoj knjizi daje dodatnu vrijednost. 

Još se mnoge teme spominju u ovoj knjizi, ali iz očitih razloga nisu sve mogle biti jednako obrađene, jer je riječ samo o svojevrsnom uvodu u diplomaciju Svete Stolice. Ipak, može se zaključiti da diplomacija Svete Stolice sudjeluje u poslanju Katoličke Crkve. Sadržaj njezina djelovanja teološke je naravi: naviještanje evanđelja koje Crkva nastoji promicati i preko diplomatskih sredstava i metoda.

Vrijednu knjigu Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti. 

Podjeli sadržaj