Pretraži u novostima

Nova knjiga o 'neobičnom i čudesnom': 'Fra Bonaventura u raju'

- Kategorija : Novosti

„Svjedok sam rajskih razgovora fra Bonaventure i fra Ilije. Bit ću tumač njihovih razgovora i vjeran prenositelj kazivanja dvojice rajske braće. Ja sam, u stvari, treći brat-fratar, blizak obojici braće u ovim rajskim razgovorima. Doduše, ja sam još na zemlji, ali moji dodiri s rajem sve su jači i jasniji, tek što i ja nisam već tamo. Na taj način sam u dobrom položaju za prenošenje ovih razgovora“, piše fra Bernardin Škunca na početku svoje nove knjige Fra Bonaventura u raju. Razgovori u raju fra Bonaventure s fra Ilijom. Nova je to knjiga u suizdanju Kršćanske sadašnjosti, Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a koja vrlo zanimljivo oslikava tako zanimljiv i plemenit lik fra Bonaventure Dude.

Ova knjiga  Fra Bonaventura u raju  nadovezuje se na prethodnu knjigu fra Bernardina Roberta Škunce Vjeropoj Riječi  Roman esej o fra Bonaventuri Dudi u kojoj on, kao sugovornik fra Bonaventure Dude, na sustavan, ali istodobno i neposredan način predstavlja njegov život i djelovanje. Dok je Vjeropoj riječi određen zemnošću te trudom i čežnjom za nebeskim, ova knjiga odiše ispunjenjem čežnji i zahvalnošću.

U knjizi Fra Bonaventura u raju sugovornici su fra Bonaventura Duda i fra Ilija Vrdoljak, obojica članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, dok se fra Bernardin Robert Škunca uključuje kao svjedok. Ova knjiga, napisana s jednostavnošću i nepretencioznošću, dojmljivo je i nadahnjujuće svjedočanstvo bratskog poštovanja i blizine. Događanje pak u tim razgovorima jednako je neobično koliko i čudesno. Zato se fra Bernardin stavlja u ulogu tumača, a njegovo prenošenje rajskih razgovora  možda može biti ljudima na zemlji pomoć u hodu prema raju.

Knjiga Fra Bonaventura u raju, koja se može pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, pohvala je franjevačkom  i šire: evanđeoskom bratoljublju. Uistinu: „Kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti!“ I u vremenu i u vječnosti.

Podjeli sadržaj