Pretraži u novostima

Predstavljena nova knjiga mons. Nikole Eterovića

- Kategorija : Novosti

Uoči proslave 25. obljetnice biskupskog ređenja, u župnoj crkvi u Pučišćima na Braču, u subotu 20. srpnja 2024., predstavljena je nova knjiga mons. Nikole Eterovića naslova Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice.

Predstavljanje su u zajedničkoj suradnji organizirali Župa sv. Jeronima i nakladnik knjige Kršćanska sadašnjost; pozdravnu riječ okupljenima je uputio župnik don Ivica Huljev, a predstavljači knjige bili su prof. dr. Josip Vrandečić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof. emer. dr. don Nikola Bižaca, svećenik Hvarske biskupije i profesor splitskog sveučilišta, te vlč. prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Prof. dr. Vrandečić naglasio je važnost knjige Tiha moć te je rekao kako je mons. Eterović, teolog i diplomat, na temelju osobnog iskustva i bogatog znanja napisao knjigu koja je jedinstveno djelo ne samo na hrvatskom jeziku nego i na njemačkom te uskoro i na španjolskom. Kaže kako knjiga donosi poseban uvid u djelovanje vatikanske diplomacije, napose druge polovine 20. stoljeća, i pokazuje njezinu važnost za izgradnju mira i pravednog društva onkraj partikularnih interesa, vjerna temeljnom poslanju Crkve.

Prof. emer. dr. don Nikola Bižaca istaknuo je teološku dimenziju ovoga djela, kao i teološko djelovanje mons. Eterovića, koji je svoju prvu disertaciju napisao o teologiji Henrija de Lubaca.

Dr. Željko Tanjić naslov knjige Tiha moć povezao je s promišljanjem Romana Guardinija o moći kao temeljnoj odrednici današnjega vremena. Baš kao što i sama knjiga upućuje, vatikanska diplomacija ukazuje na to da današnje shvaćanje moći treba imati u vidu nekoliko kreposti. U skladu s Guardinijevim promišljanjem to su: ozbiljnost utemeljena na istini, hrabrost i odgovorna sloboda. Naglasio je pritom i da ostaje izazov kako će vatikanska diplomacija djelovati u svijetu  u kojemu se čini da se neke zajedničke, temeljne postavke, poput razumijevanja slobode vjerovanja i ljudskih prava, potpuno različito tumače.

Predstavljači su, dakle, istaknuli vrijednost ove nove knjige mons. Nikole Eterovića koja će biti nezaobilazno štivo u razumijevanju djelovanja vatikanske diplomacije u današnjem svijetu.

Predstavljanje knjige Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice prigodno je zaokružio i sam autor, mons. Nikola Eterović, uputivši riječ zahvale te iznijevši motive koji su ga vodili u pisanju knjige. Naglasio je, također, društveno-politički kontekst u kojemu je knjiga objavljena, kao i važnost nekih autobiografskih zapisa koji se u knjizi Tiha moć prvi put predstavljaju javnosti.

Glazbenim sadržajem program je uveličao mješoviti župni zbor sv. Jeronima pod vodstvom s. Danijele Mihić.

Sutradan, u nedjelju 21. srpnja, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović proslavio je 25 godina biskupstva u rodnoj župi u Pučišćima na Braču.

Novu knjigu Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

fotografije preuzete s ika.hkm.hr

Podjeli sadržaj