Pretraži u novostima

Preporuka TOP 7 knjiga kršćanskog nadahnuća za čitanje u kolovozu

- Kategorija : Novosti

Uklopiti čitanje u dnevnu rutinu velik je korak za sve one koji u ubrzanom ritmu svakidašnjice teže pronalaze način za opuštanje. Uz knjigu se možemo odmoriti, ali i otputovati u neke druge priče, promišljanja, odmaknuti se od površnih sadržaja kojima smo nerijetko okruženi na društvenim mrežama. Uz knjige, pak, kršćanskoga nadahnuća možemo i rasti u vjeri. Kršćanska sadašnjost stoga je ovoga kolovoza izdvojila sedam zanimljivih knjiga koje se mogu ponijeti i na ljetovanje, bilo ono na obali, u unutrašnjosti, u inozemstvu ili na vlastitom balkonu – knjiga će Vas, bez obzira na to pomaknuli se fizički ili ne, odvesti na put!

1. Putokazi sreće, skupina autora

Ova čudesna knjiga od prvoga do zadnjega retka pokazat će čitateljima koliko su jake spone božanske ljubavi, milosrđa i milosti s onima koji u Njega vjeruju.

Knjiga Putokazi sreće govori o blaženstvima, svjedočanstvima vjernika, meditaciji blaženstava i plodovima Duha svetoga, a pomoći će svima koji se nalaze na putu ili tek kreću na put ispunjenja svoje osobnosti, ispunjenja svojega života. ona je pravi putokaz k sreći, k ispunjenju života onako kako nas je upućivao Gospodin. 

U ovom fascinantnom i jedinstvenom priručniku za vjernike svatko će za sebe pronaći pravi način kako spoznati i prihvatiti Boga preko ljubavi prema bližnjemu. Unatoč tomu što ga je napisalo 26 autora, svi njegovi dijelovi međusobno su povezani, ujednačeni, jasni, svima razumljivi i uistinu lako čitljivi.

2. Od monaha do prijatelja. Duhovni put blaženog Charlesa de Foucaulda – brata Karla, Milan Pušec

Na tragu velikih ljudi koji nadahnjuju, nezaobilazno je spomenuti i sv. Charlesa de Foucaulda.

Charles de Foucauld (Isusov mali brat Karlo) čovjek je zanimljive prošlosti i zavidna duhovna iskustva koje ga je dovelo na put svetosti. Ova knjiga slijedi njegov duhovni put od sirota preko vojničkog, istraživačkog, dijelom čak i raskalašenog života, do obraćeničkog, molitvenog i blaženog stadija kojeg je prakticirao u Sjevernoj Africi živeći među beduinima. U tom vremenu njegovi su molitveni zapisi kraći te se može naslutiti Charlesov put sjedinjenja s Bogom. Molitva i život kao da postaju jedno, o čemu svjedoči njegovo duhovno iskustvo rođeno u tom plodnom molitvenom razdoblju: “Vrijeme fizičkog rada vrijeme je molitve...”

3. Autoškola za kršćane, Nikola Kuzmičić

Dosljedno življenje prometne kulture omogućuje nam da budemo veliki. Pristojnost nas čini velikima. Zato – budimo pristojni!  Jer samo pristojni stižu do Cilja.

Knjiga Autoškola za kršćane, iz pera teologa i vjeroučitelja Nikole Kuzmičića, poziva na avanturu putovanja kršćanskom magistralom. Ohrabruje čitatelja da čak ni u nepovoljnim i otežanim uvjetima vožnje ne smetne s uma ljepotu susreta s konačnim Ciljem. Kuzmičić, dugogodišnji »instruktor vožnje«, na domišljat i zabavan način povlači paralele između pojmova iz priručnika za vozače i kršćanskog života, usmjeravajući čitatelja na sve ono što je bitno da bi se mogao slijediti pouzdan put – Put i Istina i Život – po kojem se dolazi k Ocu. Sjajno štivo za čitanje na odmoru!

4. Raj na vratima. Ogledi o radosti koja uznemiruje, Fabrice Hadjadj

Začuđenost pred životom nužna je prije tjeskobe pred smrću.

Ova nam knjiga sjajnog francuskog filozofa Fabricea Hadjadja želi oduzeti sigurnost u naše zemaljske rajeve: konačno izmaknuti tlo pod našim nogama da možemo umrijeti s barem nešto malo više otvorenim ustima, s dušom koja žeđa Boga. No prije toga, dok nam je Raj još 'na vratima', upravo stoga što je već u nama i još nije, jer valja rasti u Duhu, pa i putem običnih svagdanjih događaja, valja naučiti neke važne, a tobože obične stvari, primjerice od pomodnog pozdravljanja znati prelaziti prema metafizici pozdrava.

5. Izvori sreće. O umjetnosti dobrog života, Alois Kothgasser, Clemens Sedmak

Glasna sreća dođe i prođe, a tiha i nečujna sreća, koja teče poput mirne vode, može biti puno postojanija.

Knjiga ovakvoga naslova najprije će nas privući time što se pojavljuje u nesklonu vremenu, primijetit ćemo zatim njezin sugestivni podnaslov, no posebno će nas zaintrigirati činjenica da je pišu dvojica autora. Oni pišu samo o onome što su sami iskusili želeći potvrditi svoj 'da' životu koji nam je darovan po Isusu Kristu, što je i središnja tema ove knjige. Čovjek koji se pouzdaje u Boga i živi svoje dane pun pouzdanja i snage te svakog dana ispunjava male dužnosti koje mu život nalaže – takav čovjek može crpsti iz vrela vedrine i opuštenosti. Ova knjiga će vam pomoći da to postanete.

6. Dobri menadžer, Anton Šuljić

U knjizi Dobri menadžer sakupljeni su tekstovi Antuna Šuljića nastali za potrebe vjerskih radioemisija. Riječ je o kratkim duhovno poticajnim tekstovima, pričama i razmišljanjima za šire čitateljstvo, u kojem svaki vjernik može pronaći nešto s čime bi se poistovjetio, upoznao, ohrabrio.

7. Duhovnost prikupljanja sredstava, Henri J. M. Nouwen

Svi su pozvani da uđu u nov, duhovniji odnos sa svojim potrebama i resursima!

Poznati pisac Henri J. M. Nouwen u ovoj knjizi pokazuje drukčiji, duhovni pristup novcu, sredstvima, pa i potrebama. Za Nouwena, navještaj i poticaj uključuju izazovan poziv na obraćenje upućen i prikupljačima i darovateljima. „Prikupljanje sredstava uvijek je poziv na obraćenje“. 

Sve navedene knjige dio su ljetnog popusta u Kršćanskoj sadašnjosti te se mogu pronaći u knjižarama ili naručiti u web knjižari.

Podjeli sadržaj