Pretraži u novostima

Spomendan sv. Josemarije Escrive

- Kategorija : Novosti

Dana 26. lipnja 1975. u Rimu je umro mons. Josemaría Escrivá, za kojeg je papa Ivan Pavao II. prigodom kanonizacije, 6. listopada 2002., rekao: »Sveti Josemaría je bio izabran od Boga da proglasi univerzalni poziv na svetost i naglašavanje važnosti svakodnevnog rada i uobičajenih aktivnosti kao puta prema svetosti. Možemo reći da je bio svetac svakodnevice.«

Utemeljio je Opus Dei, put posvećivanja u svakodnevnom radu i u ispunjavanju svakodnevnih kršćanskih dužnosti. U vrijeme njegove smrti, Opus Dei je postojao u desetcima država i dotaknuo je tisuće života.

O ovom apostolu svakodnevnog običnog života više možete saznati u knjizi Sveti Josemaría Escrivá. Knjiga je pokušaj da se otkrije malo više tragova o ustrajnosti ovoga sveca. U knjizi je autor opisao život sveca i predstavio neka težišta njegova nauka. Knjiga sadržava i misli svetoga Josemarije o Kristovu životu i opis njegovih djela. "U molitvi nije riječ o govorenju i slušanju, nego o ljubavi. A ljubi se, nastojeći reći nešto Gospodinu, ako se i ne kaže ništa.”

Put prema svetosti je strip, osobito namijenjen djeci i mladima, o životu sv. Josemarije, koji je bio bistro i razumno dijete. Sa šesnaest godina osjetio je svećenički poziv i odlučio je postati svećenik, a kasnije prepoznao da ima posebno poslanje, utemeljiti i voditi „Opus Dei“, novi put svetosti u Crkvi.

Križni put čiji je autor sv. Josemaría ukazuje na samo srce njegove duhovnosti: za njega se najkraći put do produbljenja duhovnog života sastojao u stavljanju u rane raspetoga Gospodina. Molitvenik je više namijenjen misaonoj, negoli usmenoj molitvi. Svaka postaja, naime, popraćena je autorovom kontemplacijom i točkama za razmatranje uzetim iz njegovih propovijedi i duhovnih nagovora. Postaje su također ilustrirane fotografijama brončanog reljefa križnoga puta iz crkve sv. Josemarije Escrive u Rimu.

Podjeli sadržaj