Pretraži u novostima

Što je Isus jeo? Doznajte u novoj sjajnoj knjizi Slavice Dodig!

- Kategorija : Novosti

Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.

Otkrivenje 3, 20

Biblioteka Kršćanske sadašnjosti bogatija je za novu knjigu zanimljivog naslova: Što je Isus jeo? Odgovoriti na pitanje o tome što je Isus jeo nije ni lako ni jednostavno jer su u Novom zavjetu podatci o prehrambenim navikama ljudi vrlo oskudni. Međutim, autorica Slavica Dodig, specijalistica medicinske biokemije i laboratorijske medicine, u novoj sjajnoj knjizi Što je Isus jeo? odgovara upravo na to pitanje.

Od namirnica do Male biblijske kuharice!

Da bi se otkrilo što je Isus jeo, potrebno je razmotriti izvješća povjesničara, arheologa, antropologa, botaničara, proučavatelja židovske kulture, a neki se podatci, dakako, kriju i u Starom zavjetu. Autorica je, pristupajući temi vrlo interdisciplinarno, u ovoj knjizi donijela vrelo zanimljivih podataka o hrani, blagovanju, namirnicama, postu, Isusovim porukama iz blagovališta, hrani kao metafori u Bibliji, pa čak i Malu biblijsku kuharicu!

Knjiga Što je Isus jeo? vraća čitatelja u biblijske prostore i vremena skromnog načina života, kada je zajedničko blagovanje članova obitelji, rodbine, radnika u kući i putnika namjernika bilo uobičajeno i kada su jela koja su se našla na stolu bila jednostavna, spravljena od autohtonih namirnica. 

„Okosnica prehrane u Isusovo vrijeme bila su jednostavna vegetarijanska jela, s povremenim dodatkom mesa – uglavnom u svečanijim prilikama“, piše autorica, navodeći i niz konkretnih namirnica koje su se koristile, opisujući način pripreme i niz ostalih zanimljivosti.

Neki će se možda prisjetiti kako su ne tako davno i kod nas obroci bili jednostavniji nego danas, da su vrata za nenajavljena gosta uvijek bila otvorena. Zajednička blagovanja, osobito nedjeljom i blagdanima, bila su prilika za razgovor o dnevnim događanjima, običajima, odgojnim savjetima i vjerskim vrednotama.

Ova je knjiga nastala iz želje da se očima laika, a ne teologa, iščitaju one Isusove poruke iz blagovališta koje je nekoć davno izravno prenosio svojim sustolnicima, a današnjem ih čovjeku ostavlja posredno, preko biblijskih tekstova i uz pomoć egzegeta, koji te tekstove čitaju i tumače očima vjere.

O autorici

Slavica Dodig gotovo je cijeli radni vijek, kao specijalistica medicinske biokemije i laboratorijske medicine, bila šefica Odjela za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je doktorat znanosti i znanstveno-nastavno zvanje naslovne izvanredne profesorice.

Studirala je na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je ili koautorica pet sveučilišnih udžbenika, nekoliko priručnika te više od 140 znanstvenih i stručnih radova.

U Kršćanskoj sadašnjosti od iste su autorice dosad objavljeni sljedeći naslovi: Biblijska imena, Djeca i mladi u Bibliji, U potrazi za osmišljenom starošću.

Knjigu Što je Isus jeo? potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj