Pretraži u novostima

Ekskluzivno u Kršćanskoj sadašnjosti: 'Život. Moja povijest u Povijesti'

- Kategorija : Novosti

Ne treba zaboraviti najvažniju lekciju: ponovno iščitavati priču svojega života važno je kako bismo se prisjetili i nešto prenijeli onomu tko nas sluša. Kako bismo naučili živjeti, međutim, svi moramo naučiti ljubiti.

Papa Franjo

Kršćanska sadašnjost hrvatskim čitateljima donosi ekskluzivnu knjigu Život. Moja povijest u Povijesti koja je odjeknula svijetom donoseći priču o životu pape Franje u kontekstu događaja koji su obilježili čovječanstvo u posljednjih osamdeset godina. Knjiga je to koja je nastala upravo iz namjere da se ispripovijeda povijest putem Povijesti, najvažnije činjenice 20. stoljeća i prvih desetljeća trećega tisućljeća preko posebnoga svjedoka, pape Franje, koji je bio vrlo pristupačan i pristao prepričati svoj život govoreći o događajima koji su obilježili čovječanstvo. Životopis je ugledao svjetlo dana nakon niza razgovora koje je sa Svetim Ocem vodio vatikanist televizijske grupe Mediaset Fabio Marchese Ragona koji prati Papu pri televizijskim dnevnicima Tg5, Tg4, Studio Aperto38 i TgCom 24 (u siječnju 2021. vodio je svjetski ekskluzivni intervju s papom Franjom, koji je emitirao dnevnik Speciale Tg5, a koji je gledalo pet i pol milijuna gledatelja).

U jedinstvenoj biografskoj knjizi Život. Moja povijest u Povijesti, pripovijedajući ovdje prvi put priču o svojem životu, osvrćući se na događaje koji su obilježili povijest u posljednjih osamdeset godina, papa Franjo otkriva porijeklo onih ideja koje mnogi smatraju odvažnima i koje ističu njegov pontifikat: od hrabrih izjava protiv siromaštva i uništavanja okoliša do poticaja upućenih svjetskim vođama kako bi zacrtali drukčiji smjer u pitanjima kao što su dijalog među narodima, utrka u naoružanju, borba protiv nejednakosti.

Od izbijanja Drugoga svjetskog rata 1939. godine – kada je budući papa imao gotovo tri godine – do naših dana, Jorge Mario Bergoglio vodi čitateljice i čitatelje za ruku prateći ih svojim sjećanjima na nesvakidašnjem putovanju kroz desetljeća. Papin glas, s njegovim vrlo osobnim sjećanjima, izmjenjuje se s glasom pripovjedača koji u svakom poglavlju rekonstruira povijesni scenarij u kojem se ona odvijaju.

Trenutci koji su promijenili svijet i „Papa s ulice“

Gdje je bio mladi Jorge 1939. kada je svijet pratio izvještaj o slijetanju na Mjesec? Što je radio kardinal Bergoglio dok je 2001. SAD bio izložen terorističkom napadu? Ova nevjerojatna knjiga prati uspomene pastira koji pripovijeda o sramotnom istrebljivanju Židova od strane nacista, o lansiranju atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, Videlinu državnom udaru u Argentini, padu Berlinskoga zida, velikoj gospodarskoj recesiji, odreknuću pape Benedikta XVI. Događaji su to koji se preklapaju sa zgodama iz života pape callejera – „Pape s ulice“ – koji, iznimno, ponovno otvara škrinju svojih uspomena kako bi, sa svojstvenom mu jednostavnošću, ispripovjedio trenutke koji su promijenili svijet, ali i njegov život.

Papinim riječima u knjizi: „ŽIVOT izlazi na svjetlo dana ponajprije kako bi osobito oni mlađi mogli poslušati glas jednoga starijeg čovjeka i razmisliti o onome što je naš planet doživio, kako ne bi ponovili pogreške iz prošlosti. Sjetimo se, primjerice, ratova koji su harali i nastavljaju harati svijetom, sjetimo se genocida, progona, mržnje među braćom i sestrama različitih vjera! Koliko patnje! Kad stignemo do određene dobi, važno je, i zbog nas samih, ponovno otvoriti knjigu sjećanja i pamtiti, kako bismo učili gledajući u prošlost, kako bismo pronašli ono loše, ono otrovno što smo proživjeli, zajedno s počinjenim grijesima, ali i oživjeli sve ono dobro što nam je Bog poslao. To je vježba razlučivanja koju bismo svi trebali učiniti, prije nego što bude prekasno!“

Knjiga Život. Moja povijest u Povijesti koju potpisuju papa Franjo i poznati vatikanist Fabio Marchese Ragona može se pronaći u knjižarama web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj