• Novo

Kana, kršćanska obiteljska revija, rujan 2024.

Autori:

2,00 €
s PDV-om
Težina: 0.10 kg

U smiraju i blagosti ljetnog razdoblja rujanski broj Kane donosi tekstove koji će čitatelja nadahnuti svjedočeći nenametljivim, požrtvovnim evanđeoskim tragovima koji istinski oplemenjuju ovaj svijet. Uvijek u okrilju aktualnosti Crkve i društva, u rujanskoj Kani čitamo zanimljiv članak Josipa Grbca Vjera između Olimpijskih igara i virtualnosti u kojem se dotiče antikršćanskih performansa, umjetne inteligencije u Crkvi, kao i virtualnog svećenika Justina i woke kulture. Stjepan Baloban u svojoj kolumni piše o teologiji i teolozima u Hrvatskoj pod naslovom „Omalovažavanje“ teologije, ističući pitanje postoji li istinski dijalog između hrvatskih teologa i službene Crkve u Hrvatskoj, odnosno koliko službena Crkva u Hrvatskoj treba teologe i koliko u njih ima povjerenja.

U rubrici Isusovi sretni ljudi Ivan Šarčević podsjeća na važnost odnosa s Bogom i s bližnjima, a umirovljena psihijatrica Tereza Salajpal na darovane spoznaje odnosa sa sobom, svojim srcem, kao i s bližnjima. Aldo Sinković donosimo nekoliko istaknutih vijesti iz Vatikana, dok Tomislav Matić iz povijesne perspektive vrlo zanimljivo opisuje kršćanstvo na srednjovjekovnom Grenlandu. U članku Martine Vuk čitajte o duhovnom zlostavljanju, a u članku Slavice Dodig o nostalgiji kao poveznici između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Rujanska Kana donosi i dva vrijedna razgovora. Prvi s don Antonom Šuljićem o njegove dvije nove knjige koje zajedno broje oko 1000 stranica: Ni tamjan, ni dogmatika i Kroz odškrinuta vrata postmoderne. Osim o knjigama, razgovor s don Antonom otvorio je i niz zanimljivih tema kao što su odnos vjere i kulture, umjetnosti, suočavanje Crkve s demografskim izazovima i sl. Drugi razgovor vođen je s mr. sc. Blaženkom Eror Matić, predsjednicom udruge Volonteri u palijativnoj skrbi La verna. Kakva je situacija s palijativnom medicinom u zdravstvenom sustavu Hrvatske, zašto 10 hrvatskih županija još uopće nema volontere koji su educirani za palijativnu skrb, kako funkcionira udruga La Verna te kakve veze s njom ima sv. Franjo Asiški doznaje se u ovom zanimljivom razgovoru.

Rujanska Kana na 66 stranica donosi još obilje tekstova iz područja duhovnosti, društvenog i političkog života, odgoja, kulture, medija iz pera pouzdanih i stručnih autora.

1004599
0350-7823
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Klamano
2024.
20,8 x 27,5 cm; 68 str.