• Novo

Tiha moć

Diplomacija Svete Stolice

43,00 €
s PDV-om
Težina: 1.10 kg

Sveta Stolica je vrhovno upravno tijelo Katoličke Crkve na čijem je čelu Sveti Otac, rimski biskup i pastir sveopće Crkve. Katolička Crkva je zajednica više od milijardu i tristo tisuća kršćana koji žive u svim državama svijeta, na svih pet kontinenata.

Tiha moć knjiga je o diplomaciji Svete Stolice. Diplomacija Svete Stolice obuhvaća širok splet odnosa i aktivnosti Katoličke Crkve s državama i međunarodnim organizacijama i institucijama. Knjiga opisuje neke od tih odnosa, želeći biti tek uvod u bolje razumijevanje naravi i načina djelovanja Svete Stolice u kontekstu međunarodne zajednice, kao i u odnosima s pojedinim državama.

Diplomacija Svete Stolice odražava, u svojim brojnim aktivnostima, prioritete Katoličke Crkve, tipične za njezinu duhovnu i društvenu narav. Sveta Stolica je subjekt međunarodnog prava: uspostavlja diplomatske odnose, ima pravo aktivnog i pasivnog poslanstva, potpisuje ugovore s državama, sudjeluje u radu međunarodnih organizacija.

Teme obrađene u ovoj knjizi nisu samo teoretske naravi nego na konkretnim primjerima zorno nastoje pokazati način djelovanja Svete Stolice u odnosima s pojedinim državama, kao i u okviru međunarodne zajednice. Osim toga, sadrže i osobna iskustva autora, izražena direktno ili indirektno, kroz opis događaja u kojima je sudjelovao. Ta činjenica daje dodatnu vrijednost prikazu i analizi opisanih događaja.

U osam dijelova, Tiha moć. Diplomacija Svete Stolice pruža dubinsko razumijevanje vatikanske diplomacije, nudeći čitateljima uvid u njenu povijest, trenutne prakse i buduće smjernice, obrađujući teme kao što su: Ivan Pavao II. i pad Berlinskog zida, Sveta Stolica i Njemačka, Sveta Stolica i Ukrajina, Sveta Stolica i Hrvatska, Sinodalna Crkva.

Još se mnoge teme spominju u ovoj knjizi, ali iz očitih razloga nisu sve mogle biti jednako obrađene, jer je riječ samo o svojevrsnom uvodu u diplomaciju Svete Stolice. Ipak, može se zaključiti da diplomacija Svete Stolice sudjeluje u poslanju Katoličke Crkve. Sadržaj njezina djelovanja teološke je naravi: naviještanje evanđelja koje Crkva nastoji promicati i preko diplomatskih sredstava i metoda.

9104690
978-953-11-1914-6
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Tvrdi
2024.
16,5 x 25 cm; 536 str.
Izvan nizova