• Novo

Suočiti se s reformama u Crkvi

Kršćanin i svijet

Autori:

Stjepan Baloban
15,00 €
s PDV-om
Težina: 0.20 kg

Sadržaj knjige Suočiti se s reformama u Crkvi. Kršćanin i svijet nudi rasprave i razmišljanja kako o promjenama u Crkvi, koje mogu biti – i jesu – pozitivne i negativne, tako i o reformama koje su nužne zbog središnjeg i nepromjenjivog poslanja Crkve, a to je evangelizacija suvremenog čovjeka koji se udaljio ne samo od Crkve nego se sve više udaljuje i od Boga, kao i od religije kao takve.

Tekstovi u ovoj knjizi objavljivani su u kršćanskoj obiteljskoj reviji »Kana«, u kojoj Stjepan Baloban piše već više od 20 godina iz mjeseca u mjesec i suočava se s različitim pitanjima i problemima crkvenoga i društvenoga života.

Crkva je u svojoj dugoj povijesti prolazila kroz različite krize koje su joj omogućile da se reformira i tako vrati uvijek onome bitnome, evanđelju koje je i danas pokretačka snaga istinskih promjena koje su joj potrebne.

Kao kršćani i članovi Crkve možemo biti aktivni sudionici u reformama koje su potrebne ili pasivni promatrači onoga što se u našoj crkvenoj i društvenoj sredini događa.

Svijet u kojem živimo mijenja se takvom brzinom da tek nakon »određenog vremena« postajemo »bolno svjesni« kako smo se »odjednom« našli u nekom potpuno drukčijem kulturalnom, društvenom, ali i u vjerskom okruženju. Pozitivne ili negativne promjene trajno se događaju i u Crkvi bili mi toga osobno svjesni ili ne, sviđalo se to nama ili ne.

Promjene u vjerskom i u crkvenom životu događaju se kako na specifičan način u velikom dijelu europskih zemalja tako sve više i u Hrvatskoj premda među hrvatskim katolicima prevladava uvjerenje da je Hrvatska još uvijek »katolička zemlja«.

O svemu ovome progovara Stjepan Baloban, što je vidljivo i iz naslova samih tekstova, poput: Suočiti se s problemima u Crkvi?, »Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja«. Papa emeritus Benedikt XVI., Treba li Crkva u Hrvatskoj promjene?, Svetost blaženog Alojzija Stepinca, »Zagađivanje« javnoga prostora u Hrvatskoj, Odgovornost katolika za hrvatske podjele.

9350670
978-953-11-1917-7
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2024.
11 x 18 cm; 250 str.
Znakovi i gibanja

Možda će Vam se i ovo svidjeti