• Novo

Komplet - Nobelovac François Mauriac

5,00 €
s PDV-om
Težina: 0.55 kg

Ovaj komplet po cijeni od 5 € sadrži dvije knjige autora Francoisa Mauriaca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost te drugih vrijednih priznanja. Mauriaca drže jednim od najvećih katoličkih pisaca 20. stoljeća, a taj je epitet dobio zbog javnog zastupanja katoličkih stavova u nekim pitanjima svojega vremena, a još više zbog svojih pisanih djela u kojima često kao glavna nutarnja sila živo pulsira pitanje ljudske savjesti i, općenitije, pitanje ljudske moralnosti u sučeljavanju s učenjima Katoličke Crkve.

1. Thérèse Desqueyroux

Radnja Mauriacovih romana odvija se u francuskoj provinciji, Bordeaux i u zaleđu, te eventualno u Parizu. Ovaj "metafizičar koji djeluje u konkretnome" mogao je svoje junake i njihove životne drame zamisliti samo u prostoru koji je i sam živio i intimno doživio. U romanima poput Thérèse Desqueyroux klasicističkim je stilom tematizirao odnose likova iz provincijskih građanskih sredina pokazavši se majstorom psihološke analize te oslikavajući ozračje napetosti i tjeskobe. Posesivnost i želja za dominacijom, religiozno licemjerje, strast za novcem te uzaludna potraga za ljubavlju i istinom koja je dostupna tek u odnosu s Bogom česte su teme njegova opusa. 

2. Zmijsko leglo

Roman Zmijsko leglo kronika je jedne obitelji iz Bordeauxa.  Na prvome katu svoje kuće, u prozračnoj i svijetloj sobi, pripovijeda je starac na samrti. Nestrpljivo iščekuje smrt, jer za njega je ona jedna vrsta osvete. Pišući oproštajno te ujedno oporučno pismo svojoj supruzi s kojom je proživio četrdeset godina u braku bez ljubavi i blizine, izlijeva konačno iz svog srca, „zmijskoga legla natopljenog njihovim otrovom“, tisuće prešućenih emocija, tajni, ljubavi i mržnja, koje kao da otkrivaju daleko bogatiju i suosjećajniju, ali svakako napaćeniju dušu od one kakvu su mu pripisivali tijekom života

9360156
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Tvrdi uvez + meki uvez
komplet: 14 x 21,5 cm
Zrno